Sinema sektöründe paranormal olaylar içeren filmlere ilham kaynağı olan çoğu zaman merak uyandıran bazen de korkutan parapsikoloji etimolojik olarak yunanca "para" (bilinmeyen) ekinin psikoloji kelimesinin önüne getirilerek oluşmuş ve dilimize de fransızcadan geçmiştir. Peki tam olarak nedir parapsikoloji ?
Kelime anlamı bilinmeyen ruh bilimi olan parapsikoloji terimi 1889' da Psikolog Max Dessoir tarafından ilk defa kullanılmış ve ünlü psikolog John Rhine tarafından üne kavuşmuştur. Çalışma alanı da insanoğlunun beş temel duyusu ile algılayamadığı metafiziksel ve ruhsal algıları araştıran bir psikoloji alt dalıdır. Her ne kadar psikoloji biliminin alt dalı olsa da yapılan bilimsel araştırmalarda kanıtlanmış bir delil bulunmadığı için bilim insanları tarafından gerçek bir bilim dalı olarak değerlendirilmemiş, hatta bir grup bilim insanı bu konuyu sahte veya sözde bilim olarak görmüşlerdir. Bir kısmına göre de materyalist meta-psişiğin yeni adı veya meta-psişiğin materyalistleşmiş halidir parapsikoloji.
Parapsikolojik araştırmalar belli bir bilimsel çalışma metotları gerektirdiğinden bu çalışmalar çeşitli üniversitelerde ve özel laboratuvarlarda yapılmaktadır. Bu çalışmaların bir kısmı Amerika'da iki yöntem ve iki alan üstünden yürütülmektedir. Yöntemlerden biri duyulardan bağımsız algılamanın varlığını kanıtlamak için kullanılan "Ganzfeld Uyarımı" iken diğer yöntem de psikokinezinin varlığını kanıtlamak için kullanılan "RNG" (Türkçe açılımı rastgele sayı üretimi) yöntemidir.
Parapsikoloji tarihsel süreçte dört dönemde değerlendirilir. Bunlar Klasik dönem, Mesmerizm dönemi, Kurumsal dönem ve Akademik (Modern) dönemdir. Dönemlere kısaca değinmek gerekirse;
1. KLASİK DÖNEM
 |
Antik Mısırda psişik tedavi |
Her ne kadar bu dönemde parapsikoloji terimi kullanılmamış olsa da insanların psişik durumlara olan ilgisi geçmişte daha fazladır. Parapsikolojinin bu dönemi 17. yy'a kadar ki zamanı kapsar. Antik mısır, antik yunan ve antik mezopotamya ile ilgili ulaşılan kaynaklara bakıldığında bazı olayların psişik faktörler aracılığıyla meydana geldiğine inanılmaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda bu coğrafyalarda çok sayıda kehanet tapınağının bulunmuştur.
2. MESMERİZM DÖNEMİ
 |
Canlısal Manyetizma |
Bu döneme adını veren ve ön plana çıkan kişi bir tıp hekimi olan Franz Anton Mesmer'dir. Yaptığı çalışmalarda hastalarını ruhsal şifa teknikleri ile tedavi ettiğini söylemesi nedeniyle birçok meslektaşı bu durumun aleyhinde itirazlarda bulunmuş olsa da pek çok hasta Mesmer'in uyguladığı yömtemler sayesinde şifa bulduğunu söylemişlerdir. Mesner'in ön planda olan yöntemi ise canlısal (hayvansal) manyetizmadır. Mesner'den sonra bu alanda çalışmalarıyla öne çıkan kişi ise Marki de Puysegur'dur. Somnambulizm adını verdiği "yapay uyurgezerlik" olayını ortaya çıkaran Puysegur hastalardaki irade ve inancın fiziksel anlamda bedensel değişikler meydana getirdiğini söylemiştir.
3.KURUMSALLAŞMA DÖNEMİ
 |
Henry Sidgwick |
19. yüzyılın sonlarına doğru bir grup aydın insanlar "insanoğlunun özü bedensel ölümden sonra varlığını sürdürebilir mi ?" sorusuna yanıt aramak amacıyla 1882 yılında Londra'da Psişik Araştırmalar Derneğini kurmuştur. Bu dernek ruhsal alanda çalışmalar yapan sıradan ve küçük bir dernek değildir. Aksine birçok bilim çevrelerince ilgi gören ve kurucularını bir kısmının da bilim tarihinde hatırı sayılır bir yeri olduğu göz önünde bulundurulduğunda parapsikoloji konusunda yeni bir döneme geçildiğinin göstergesidir. Dernek üyeleri özellikle psişik yeteneklere sahip insanları incelemeye çalışmıştır. Bu doğrultuda tespit edebildikleri vaka toplayıp hiçbir ayrıntıyı gözden kaçırmayacak şekilde objektif çalışmalar yürütmüşlerdir.
4. MODERN (AKADEMİK) DÖNEM
 |
Lund üniversitesi, İsveç |
Bu dönemde parapsikoloji birçok ülkede birçok üniversitede kendisine yer bulmuştur. Üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında inceleme alanından ders olarak anlatılmasına kadar yer edinen parapsikoloji alanı günümüzde giderek küçülmüştür. Gerekçe olarak da elde edilen sonuçların bir kısım bilim insanı tarafından güvenilir ve ikne edici olmamasına bağlanarak bu bölüme ait oluşumların kapatılmasıdır. Şu anda az da olsa bir kaç fakültede ve özel araştırma laboratuvarda parapsikolojik çalışmalar yürütülmektedir.
PARAPSİKOLOJİ KONU BAŞLIKLARI
Parapsikolojik araştırmalar genel anlamda 2 başlıkta yapılır. Bunlar;
Zihinsel Deneyimler: Öznel veya zihinsel fenomenlerin incelenmesini konu alır. Durugörü, telepati, psikometri, astral seyahat gibi konular bu alana girer.
Psişik etkiler: Psişik yeteneklere sahip kişilerin bedenini kullanmadan fiziksel etkiler oluşturan fenomenleri konu alır. Psikokinezi veya telekinezi konusu bu alana girer.
Parapsikoloji de incelenen bazı fenomenler ise şöyledir;
Backster Etkisi: Bitkilerde olduğu düşünülen pşisik algılamayı ifade eden fenomen
Durugörü: Varlıkların duyulardan bağımsız algılanmasını ifade eden fenomen
Ekminezi: Hipnoz etkisindeki kişinin şimdiki ve geçmişteki yaşamındaki olayların tekrar canlanmasını sağlayan yöntem fenomeni.
Empati: İki canlı arasında gerçekleşen ruhsal etkileşimi ifade eden fenomen
Levitasyon: Varlıkların fiziksel etki olmaksızın havaya yükselmesini ifade eden fenomen
Prekognisyon: Olacak paranormal olayların önceden algılanmasını ifade eden fenomen
Telekinezi: Maddelere düşünce gücü ile etki etmeyi ifade eden fenomen
Telepati: İki kişi arasında düşünce yoluyla doğrudan doğruya bağlantı kurmasını ifade eden fenomen
PARAPSİKOLOJİ'nin UYGULAMA ALANLARI
Arkeolojik Çalışmalar: Resmi kayıtlara da yansıyan bu olay psişik yeteneklere sahip kişiler yardımı ile tespit edilen arkeolojik keşiflerdir. İstihbarat Uygulamaları: Bu konuda ön plana çıkan kurum CIA'dir. Stargate adını verdikleri 20 yılı aşkın bir süre Top Secret olarak yürütülen projede çok sayıda psişik yeteneği olan kişileri bu olayda kullanmıştır.
Kayıpların Bulunması: Özellikle ABD'de polisin çözümleyemediği kayıp vakalarında medyumlar veya psişik yenetğe sahip insanlar aracılığıyla kayıpların bulunduğu bildirilmiştir.
Yorum Gönder