Reklam Alanı

YAŞAM PROGRAMI: DİYET


Diyet denilince aklımıza hemen kilo verme, zayıflama üzerine hazırlanmış yemek programları geliyor. Özellikle yaz aylarına formda girebilmek için uygulanan diyet programları da ilk cümlemde belirttiğim ifadeyi destekler niteliktedir. Ama diyet programları sadece zayıflama, kilo verme gibi durumlarda kullanılmaz. Evet doğru okudunuz. Şimdi sizlere diyet kelimesinin bilinenin aksine farklı bir anlamı olduğunu söylesem oldukça şaşıracaksınız. Sıkı durun o zaman.

Diyet demek en basit anlatımla "Beslenme Düzeni" demektir. Biraz daha detaylandıracak olursam kişinin kendi sağlığı korumak veya sağlıklı bir bedene sahip olmak için belirli faktörleri dikkate alarak uygulaması gereken uygun beslenme planıdır. Buradan da anlayabileceğiniz üzere diyet programları yalnızca kilo verme, zayıflama amacıyla değil aynı zamanda kilo alma veya mevcut kilonuzda ideal protein, yağ ve karbonhidrat oranlarına sahip olabilmek için de hazırlanabilir. 

SAĞLIK için SPOR adlı makalemde de bahsettiğim gibi sağlıklı bir yaşam için yapılması gerekenlerden biri de "beslenme alışkanlıklarının kontrol etmekten" geçer. Başka bir ifade ile belirli bir diyet programınızın olması gerekir. 

Dilerseniz bir diyet programı nasıl ve nelere dikkat edilerek hazırlanmalı ve kaç farklı diyet türü yapılabilir onlara bakalım.

İlk tavsiyem beslenme alışkanlıklarınızı kontrol etmeye çalışın. Evet yanlış okumadınız yediğiniz, içtiğiniz gıda ürünlerinde kontrol sahibi olmalısınız. "Ne demek istiyorsun" diyenleriniz olacaktır. Hemen açıklayayım. tükettiğiniz gıda ürünlerinin besin değerlerine bakarak ve içeriğinin doğallığını araştırarak almanızı ve tüketmenizi tavsiye ederim. 


Doğallık kelimesini görünce gıda ürünlerinin çoğunun şaibeli olduğunu da düşünebilirsiniz. Zaten bu konuda zira ben de aynı düşüncedeyim ama bu hiç doğal ürün olmadığı anlamına da gelmez. İmkanlarınız dahilinde doğal olanı tüketmenizi tavsiye ediyorum. Bunun yanı sıra Katkılı Gıda Ürünleri alırken daha dikkatli olmanız gerekmektedir. Zira gıda endüstrisinin her geçen yıl daha da geliştiğini göz önünde bulundurursak söylemek istediğim olayı daha iyi anlayacağınızı umuyorum.

Bir diğer konu ise yukarıda belirttiğim gibi tükettiğiniz gıdaların besin (kalori) değerlerini dikkate alarak tüketmeniz gerekmektedir. Neden mi ? Her gün vücudumuzda bir takım kimyasal yapım ve yıkım olayları olmakta ve biz bu olayların farkında olmadan hayatımıza kaldığımız yerden devam etmekteyiz. Burada bizi ilgilendiren kısım yıkımdan ziyade yapım olaylarıdır. Çünkü yapım olaylarında vücudun ihtiyaç duyduğu belirli maddeler gerekmektedir ve bu maddelerin temin edilmesinde bir aksaklık meydana geldiğinde zamanla vücudumuzda bir takım rahatsızlıklar ortaya çıkacaktır. Bu sebeple tükettiğimiz gıdaların vücudumuza katkısı olan maddeleri içermesi gerekir.

Son olarak dikkat etmenizi isteyeceğim konu ise gün içerisinde vücudunuza gerekli olan kalori ihtiyacını tespit etmek olacaktır. Bu alanda en doğru sonucu beslenme diyetetik uzmanlarının yapmış olduğu testte öğrenebilirsiniz. Ama imkanı olmayanlar için internet üzerinde size gereken tahmini kalori hesaplaması yapabileceğiniz birçok web sitesi bulunmaktadır. Burada bilmeniz gereken nokta ise kullanılan hesaplama sisteminin standart sapması yani gerçek sonuçlardan ne kadar uzak ve yakın olduğunu bilmeniz gerekiyor. 

Bu işlemin ardından yapmanız gereken tek olay ise diyet programınızı hangi amaca göre oluşturmanız gerektiğine karar vermek. Demek istediğim olay kilo almak, kilo vermek veya mevcut kilonuzu koruyarak dengeli karbonhidrat - protein - yağ değerlerine sahip olma amacıyla bir diyet programı hazırlamak. 

Dikkat etmeniz gereken noktalara göre hazırlayacağınız diyet programını belirlediyseniz artık diyet çeşitlerine bakabiliriz. Birçok diyet türü vardır. burada size en çok bilinen ve uygulanan türlerin bir kısmını anlatmaya çalışacağım.


1. KİŞİSEL DİYET
Yaradılış gereği her insanın vücut metabolizması farklıdır. Bu diyet programı dünyada en fazla tercih edilen ve Myfitnesspal olarak bilinen diyet türüdür. Programın amacı kilo verdirmeye yönelik olup vücudun azami yakacağı kalori miktarı hesaplanarak oluşturulur. 

2. KETOJENİK DİYET
Bu programda en basit tabirle karbonhidrat miktarı düşük, yağ ve protein bakımından zengin bir diyet programıdır. Programın asıl amacı vücudun ketozis durumuna geçmeyi hedefleyen, bu sayede vücudun şeker yerine yağ yakan bir forma bürünmesini sağlamaktır.

3. Düşük Karbonhidrat-Yüksek Protein DİYETİ
Bu program genellikle obezite problemi olan bireylerde zayıflama tedavisinde ve fitness/bodybuilding ile ilgilenen sporcuların definasyon dönemlerinde uygulanır. Programın amacı çok kas kaybetmeden vücuttaki yağ ve karbonhidrat miktarını azaltmaktır.

4. İSVEÇ DİYETİ
Yoğun olarak protein tüketiminin olduğu bir diyet çeşididir. Programın amacı vücut metabolizmasını arttırarak kişinin ani kilo kaybını sağlamaktır. Bu diyette gazlı içecek ve çay tüketimi yasaktır. Ayrıca bu diyet 13 günden fazla 6 günden az olmamak kaydıyla uygulanmalıdır. Et, balık ve tavuk tüketimi önemlidir.

5. HOLLYWOOD DİYETİ
3 ana ve 1 ara öğün olacak şekilde uygulanan diyet türüdür. Alınan gıda türü en fazla 1 tabak olmalı ve patates, pirinç, işlenmiş beyaz unlu ürünler, muz, havuç, ananas, işlenmiş şeker, bal, dondurma ve alkol içermemelidir. Uyku düzenine bağlı olarak genelde akşam 8'den sonra gıda alımı ve şekerli ürün tüketimi olmamalıdır. 


6.KARATAY DİYETİ
Prof. Dr. Canan Karatay tarafından hazırlanan bu programda glisemik indeksi düşük gıdalar tüketilir. Doğal yumurta, tavuk ve pastırma, zeytinyağı, tereyağı, işlenmemiş organik ürünler, ev yapımı yoğurt ile türk kahvesi ve filtre kahvesi tüketilebilir. Canan Karatay'ın da dediği gibi "sofradan doymadan kalmak gerek" anlayışı bu diyetin temel yapı taşıdır. Akşam 7'den sonra atıştırmalıklar dahi bu diyette yasaktır. Yalnızca bitki çayları tüketilebilir. Gün içinde en az 2 lt su tüketmek ve düzenli yürüyüş yapmak önemlidir.


7. SPORCU DİYETİ
Bu programda özellikle kilo almaya yönelen kişiler için önerilen diyet türüdür.
Program yapılan spor aktivitesine bağlı olarak yüksek karbonhidrat, protein içeriğine sahiptir. Gün içinde ortalama 4 ila 6 öğün arası olarak tüketilen gıdalardan oluşur. Programın amacı kilo alabilmek için günlük gereken kalori miktarının üzerinde bir kalori değeri oluşturarak fazla olan kaloriyi vücutta tutmaktır. Bu diyet türünü diğer türlerden ayıran en önemli faktör düzenli olarak yapılan ağırlıklı egzersizlerdir.



Daha yeni Daha eski